• ÜDVÖZÖLJÜK

    MAGYARORSZÁG JAKARTAI NAGYKÖVETSÉGE

    HONLAPJÁN!

Karsay Lilla nagykövet köszöntője                                                                                           

Kedves Honfitársaim! Kedves Látogatók!

Hatalmas örömmel és megtiszteltetéssel köszöntöm Önöket Magyarország jakartai Nagykövetségének honlapján. Magyarország nagyköveteként az Indonéz Köztársaságban, Kelet-Timorban és az ASEAN-ban mélyen elkötelezett vagyok a nemzeteink közötti szoros együttműködési kötelékek elmélyítése mellett a politika, a gazdaság, a kultúra és az oktatás terén.

Diplomáciai kapcsolataink 69. évfordulója alkalmából büszkén gondolok a közösen megtett eddigi útra. Az elmúlt évben jelentős mérföldköveknek és eredményes együttműködéseknek lehettünk tanúi, amelyek megerősítették az országaink közötti partnerséget. A Multi Lane Free Flow (MLFF) elektronikus útdíjfizetési projekt, amely sikeresen átlépett Balin a tesztpróba fázisába, döntő lépést jelent a technológiai megoldások fejlesztése iránti közös elkötelezettségünkben.

Emellett az oktatás terén tett erőfeszítéseink meghozták gyümölcsüket, erre példa az októberben megrendezett Hungary Welcomes the World: Stipendium Hungaricum Scholarship and Career Expo oktatási eseményünk. Ez a rendezvény több mint 400 indonéz alumnit és érdeklődő diákot vonzott, akik szívesen fedezték fel a magyarországi oktatási és karrierlehetőségeket. A novemberi HunIndotech 4.0 Üzleti Fórum szintén értékes kapcsolatépítési lehetőséget nyújtott csaknem 10 résztvevő magyar cégnek, akik az eseményen szakmai panelekben vehettek részt, illetve dedikáltan releváns partnerkeresést is végeztünk számukra, hogy kiutazásuk minél tartalmasabb legyen. Kulturális ügyekben Petőfi Sándor magyar költő születésnapjának 200. évfordulóját emlékezetes kiállítással ünnepeltük életéről a jakartai Szépművészeti Múzeumban.

Büszkén osztom meg, hogy a tavalyi évben egyetértési megállapodást írtunk alá Indonéziával, amely által meghosszabbítottuk együttműködési szándékunkat az indonéz diákok számára Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjak biztosítására. Emellett egy egyedülálló szakmai gyakornoki program indult, amely bizonyítja elkötelezettségünket a tehetséggondozás és a szakmai fejlődés elősegítése iránt. 2023. novemberi beszédében Sri Mulyani pénzügyminiszter asszony, és az indonéz diplomáciai kapcsolatokat értékelő 2024-es beszédében Retno Marsudi külügyminiszter asszony méltatta Indonézia Magyarországgal való kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatait.

Magyarország 2024-ben is készen áll arra, hogy hozzájáruljon Indonézia ambiciózus Arany 2045 Víziójához. Elkötelezettségünk tettekben is mérhető: aktívan részt veszünk az indonéz munkavállalók szakképzett munkaerő-képzésében. Indonézia új főváros építési ambícióihoz Magyarország kész megosztani a technológiai fejlesztéseket olyan területeken, mint az útdíjfizetési rendszerek, a vízkezelés vagy akár az agrártechnológiák. Ezekkel az együttműködési erőfeszítésekkel arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy Indonézia 2045-re szuverén, fejlett, tisztességes és virágzó nemzetté váljon, összhangban Joko Widodo elnök joövőképével.

Kedves Látogató! Az együttműködési lehetőségek bőségesek, így arra kérlek mindenkit, hogy aktívan vegyen részt abban, hogy ezeket kézzelfogható sikertörténetekké alakítsuk, a kölcsönös előnyök kiaknázása érdekében.

Tisztelettel:

Karsay Lilla

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet