Két-három éven belül tízszeresére növekedhet a külkereskedelmi forgalom Indonézia és Magyarország között, a magyar kivitel elérheti a 400 milliárd forintot - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára telefonon pénteken az MTI-nek Jakartából.

Szabó László kétnapos indonéziai látogatását követően rámutatott: számos energetikai, vízgazdálkodási projekt van folyamatban, már 34 helyszínen épülnek víztisztító művek, amelyek kivitelezését a Fővárosi Vízművek nyerte el. A folyamatban lévő beruházások közül már egy-egy sikeres projekt is a mostani forgalom többszörösét teszi ki - mondta.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház is megnyitotta irodáját Indonéziában, ami további élénkülést hoz majd a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokban - tette hozzá.

A két ország politikai-kulturális kapcsolatai már eddig is  intenzívek voltak, Indonézia a magyar külgazdasági stratégia mintaállama lehet - mondta az államtitkár.

Úgy vélte, a két országnak komoly gazdasági lehetőségei vannak, ezek között kiemelten a magyar cégeknek az energetika, a vízgazdálkodás, a mobil fizetési megoldások, az online pénztárgépek, az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer) vagy a parkolási rendszerek területén. Az élelmiszer-feldolgozásban, az építőiparban, vagy az egészségiparban is szívesen dolgoznak a magyar cégekkel - mondta.

A gazdasági vegyes bizottság ülésén a konkrét együttműködési lehetőségekről tárgyaltak, az ülést követő üzleti fórumon pedig 14 magyar cég vett részt - tájékoztatott Szabó László.

Kitért arra, hogy az 56-os forradalom eseményeit felidéző, valamint a mai Magyarországot bemutató fotókiállítás nyílt az MTI fotóriportereinek műveiből Jakartában.

Hozzátette: gyors ütemben fejlődnek nemcsak a gazdasági, a kulturális, hanem az oktatási kapcsolatok is. Az oktatási fórumon a felsőoktatási együttműködésekről tárgyaltak, a Stipendium Hungaricum keretében a magyar kormány 50 ösztöndíjat ajánlott fel indonéz hallgatók számára, közel 30 magyar diák pedig az indonéz kormány által felajánlott úgynevezett Darmasiswa ösztöndíjban részesül az indonéz nyelv, képzőművészet, tánc, zene és kézművesség elsajátítására.

Szabó László Indonéziában tárgyalt a többi között a külügyminiszter-helyettessel, a Külügyminisztérium Amerikáért és Európáért felelős igazgatójával, az iparkamara elnökével, a távközlési és informatikai miniszterrel, valamint az Indonéz Szenátus külkapcsolatokért felelős elnökével.

(MTI)