2017. november 15-én Jusuf Kalla, az Indonéz Köztársaság alelnöke ünnepélyesen üzembe helyezte Indonézia első gamma besugárzó létesítményét, amely a magyar Izotóp Kft. szakmai közreműködésével valósult meg.

Az alelnök és a szintén jelenlévő Muhammad Nasir kutatási, technológiai és felsőoktatási ügyekért felelős miniszter is méltatta Magyarország szerepét a projekt megvalósulásában és az Izotóp Kft. szakértelmét.

A magyar Izotóp Kft. és az indonéz Nemzeti Nukleáris Energiaügynökség (BATAN) 2016 februárjában állapodott meg a besugárzó építéséről, melynek célja Co-60 besugárzással történő sterilizálás és csíramentesítés, élelmiszeripari termékek és egyszer használatos orvosi eszközök vonatkozásában.

A projekt a Magyar-Indonéz Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) napirendjén is kiemelt helyen szerepelt: 2016 novemberében, a soros jakartai GVB üléshez kapcsolódóan Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és GVB társelnök hivatalos látogatást tett a beruházás helyszínén, mely az eredeti ütemtervnek megfelelően, 2017 második felére készült el.

A 7,3 millió dollár összértékű beruházásból a magyar Izotóp Kft. által szállított technológia és berendezések részaránya elérheti a 20%-ot.

Az indonéz kormány további hasonló létesítményeket tervez Surabaya, Semarang és Makassar városokban, valamint egy tanuló egységet Indonézia legnagyobb egyetemvárosában, Yogyakartában. Az alenök az eseményen személyesen kérte fel Pach Juditot, hazánk nagykövetét, hogy a leendő új létesítmények is magyar szakértelem bevonásával valósuljanak meg.