2024. február 14-től a bali kormányzat turistaadót vezet be, személyenként 150.000 rúpia (kb. 9 EUR /3500 HUF) összegben, mely adót minden a szigetre látogató külföldi turistának be kell fizetnie, függetlenül attól, hogy külföldről, vagy Indonézia egy másik szigetéről érkezik Balira.

Az egyszeri összegű turistaadó elektronikus úton kerül beszedésre, és a ’Love Bali’ hivatalos kormányzati honlapon keresztül fizethető be előzetesen. (https://lovebali.baliprov.go.id/)  A befizetést követően emailben egy QR kódot kap a befizető, mely 60 napig érvényes, mely idő alatt a QR kód birtokosa többször beléphet Balira, amennyiben belföldről érkezik a szigetre.

A reptéren, illetve a bali kikötőkben szintén lehetőség van a készpénzmentes fizetésre. A tájékoztatás alapján készpénzes fizetés jelenleg kizárólag a Ngurah rai repülőtér nemzetközi terminálján elérhető, indonéz rúpiában.

Automatikusan mentesülnek a turistaadó megfizetése alól azon külföldiek, akik tartózkodási engedéllyel (KITAS/KITAP), illetve specifikus diplomata és szolgálati vízummal, családegyesítés típusú vízummal, illetve diákvízummal rendelkeznek. Minden egyéb típusú vízum esetében (golden vízum, üzleti vízum, stb), a mentességet külön kell igényelni, szintén az https://lovebali.baliprov.go.id/ oldalon keresztül. A vízummentesség iránti kérelmet legalább 5 nappal a Balira érkezést megelőzően kell benyújtani.

A visszajelzések alapján a fizetéseket illetve a mentességi kérelmeket illetően egyelőre előfordulnak fennakadások a rendszerben, az esetlegesen felmerülő problémákkal kérjük, hogy az lovebali honlapon található ügyfélszolgálathoz forduljanak.