Az 1956-os forradalom jelentőségét méltatta és a miniszterelnöki látogatás óta gyors ütemben fejlődő magyar-indonéz kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter egy szerdán Jakartában rendezett ünnepségen.

A miniszter örömét fejezte ki, hogy a magyar és európai történelem kiemelkedő eseményének hatvanadik évfordulójáról világszerte, így az indonéz fővárosban is megemlékeznek.

Seszták Miklós felidézte, hogy februárban Orbán Viktor kormányfő kíséretében járt Jakartában, s azóta nagy ütemben fejlődnek a gazdasági, a kulturális, oktatási kapcsolatok.

Basoeki Hadmoeljono közműügyi és lakásépítési miniszter tolmácsolta az indonéz kormány üdvözletet, s az elmúlt hónapok sikeres projektjei közül külön kiemelte az országának hallatlanul fontos vízügyi együttműködést.

Az indonéz közélet több száz képviselője fogadta el a nagykövetség meghívását az ünnepségre, amelyen jelen volt az indonéz kormány több minisztere.

Az eseményen részt vett Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a magyar küldöttséget vezeti a kormányközi vegyes bizottság csütörtökön tartandó ülésén.

Ugyancsak csütörtökön magyar és indonéz egyetemek vezetői tanácskoznak az évek óta egyre bővülő felsőoktatási együttműködés új lehetőségeiről.

A jakartai magyar rendezvényekhez kapcsolódóan csütörtökön az 56-os forradalom eseményeit felidéző, valamint a mai Magyarországot bemutató fotókiállítás nyílik MTI fotóriportereinek műveiből Jakartában.

A szerdai ünnepség zárásaként Havasi Balázs zongoraművész adott koncertet. A vendégek megismerkedhettek számos hungarikumnak számító élelmiszerrel, valamint kerámiákkal és magyar tervezők ruháival.

(MTI)