A Magyar Export-Import Bank (EXIM) és a kanadai Export Development Canada (EDC) első ízben társult egy indonéz projekt közös finanszírozására, amelynek keretén belül nyolc General Electric (GE) technológiát használó mobil erőmű épül az Indonéz Állami Villamos Művek részére.

A megállapodás kapcsán Magyarország és Indonézia közötti az éves áruforgalom értéke többszörösére nő, amivel Indonézia számára hazánk a kelet-közép-európai térség első számú kereskedelmi partnerévé lép elő, ezzel is erősítve a külgazdasági szemléletű magyar külpolitikát és déli nyitás stratégiáját.

Joko Widodo indonéz elnök 2015 elején tett ígéretet, miszerint országa részére 2019-re 35000 megawatt új energiakapacitást biztosít, amely célkitűzés nyomán számos új beruházás indult el az országban.

A fentiekhez kapcsolódóan az EXIM és az EDC által közösen finanszírozott projekt keretében 500 megawatt teljesítményű erőművek épülnek Indonéziában, amelyekbe a GE által nagyrészt Magyarországon gyártott TM 2500 gázturbinák kerülnek beépítésre és körülbelül 4 millió indonéz otthon számára biztosítják majd az áramellátást.

Urbán Zoltán az EXIM vezérigazgatója a General Electric finanszírozása nyomán elmondta, “a General Electric a magyar kormány stratégiai partnere, több mint 600 magyar beszállítóval dolgozik együtt. A most beépítésre kerülő 20 turbinából 15 turbinát Veresegyházán gyártottak, amely lényegesen növelte Magyarország Indonéziába irányuló exportját.  Ez a megállapodás is bizonyítja, hogy Magyarország fontos szerepet tölt be a globális energiaszektorban. Az EXIM által finanszírozott gépexportnak a magyar GDP-re gyakorolt hatása meghaladja a 25 milliárd forintot, amely nagyban növeli az ország gazdasági teljesítményét.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)