Magyarország és Indonézia 2020-ban ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulóját. Indonéziával 1955-ben létesítettünk diplomáciai kapcsolatokat, 1957-ben nyitottuk meg nagykövetségünket Jakartában.

Az elmúlt 65 év alatt Indonéziával egy szoros politikai-gazdasági, mára elsősorban külgazdasági fókuszú és technológia transzferre épülő együttműködést alakítottunk ki.

Támogatjuk Indonézia erősödő ázsiai és globális szerepvállalását, valamint a nemzetközi szervezetekben tanúsított aktivitását. Meggyőződésünk, hogy Indonézia az ASEAN vezető tagállamaként és egyetlen G20 tagjaként továbbra is független és stabilizáló szereplője lesz a délkelet-ázsiai, az indiai- és csendes-óceáni térségbeli, valamint a globális folyamatoknak.

A bilaterális kapcsolatok közelmúltbeli kiemelkedő állomása volt Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban és 2020-ban tett látogatása, melyeket követően a gazdasági kapcsolataink jelentősen megélénkültek. Retno Marsudi külügyminiszter asszony 2019-es budapesti látogatása során pedig szakképzési MoU került aláírásra. A két külügyminiszter összesen nyolc alkalommal találkozott az elmúlt években, legutóbb 2020-ban, a magyar miniszterelnöki látogatás margóján.

Indonézia a délkelet-ázsiai térség legnagyobb gazdasága, amelyet a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatokat illetően a térség egyik legnagyobb fejlődési potenciállal bíró országának tartunk, és bízunk a kétoldalú gazdasági kapcsolatok diverzifikált elmélyítésében. A gazdasági kapcsolataink erősítésére a magyar-indonéz Gazdasági Együttműködés Vegyes Bizottságának 5. ülését Budapesten, 2019 decemberében tartottuk.

Indonéziával a külgazdasági kapcsolataink egyik fő eleme a technológiai transzfer. A magyar cégek már komoly sikereket értek el a vízgazdálkodási technológia (Fővárosi Vízművek KSH projekt), ICT technológiák, agrotech (Izotóp élelmiszer gamma besugárzó a közép-jávai Yogyakartában) terén.

Számos szektorban folynak a tárgyalások jelenleg is az együttműködési lehetőségek feltérképezéséről, valamint több esetben is alá lett írva, vagy előkészítés alatt áll együttműködési szándéknyilatkozat, többek között a Multi Lane Free Flow e-útdíj rendszer, telekommunikáció és fintech megoldások, kibervédelmi együttműködés, szakképzési együttműködés, onkológia és kórházfelújítás területén.

Különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a 2013 decemberében aláírt kötött segélyhitel megállapodás értelmében a Fővárosi Vízművek hajthatta végre azt a beruházást, amelynek során 36,4 millió USD értékbenösszesen 36 indonéz település és több százezer lakos vízellátását biztosítjuk kis kapacitású, mobil víztisztító művekkel. 2019 végére a projekt sikeresen befejeződött.

2016 óta Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében 50 fő, majd a 2020-21 tanévtől kezdődően évi 100 fő indonéz hallgató számára biztosít állami ösztöndíjat.